Vlees geen dagelijkse kost voor 8 op de 10 Nederlanders
Het overgrote deel van de volwassenen (75 procent) eet dus nog wel vlees, maar niet iedere dag. 20 procent eet nog wel dagelijks vlees. Van degenen die geen vlees eten zei 3 procent weliswaar geen vlees maar wel vis te eten (pescotariërs), 2 procent eet ook geen vis (vegetariërs). 0,4 procent kiest voor een volledig plantaardig dieet.
Volledig plantaardig | 0,4 |
---|---|
Nooit vlees en nooit vis | 1,7 |
Nooit vlees, wel vis | 2,6 |
Maximaal 4 dagen per week vlees | 44,7 |
5 of 6 dagen per week vlees | 30,4 |
Iedere dag vlees | 20,2 |
Hoogopgeleiden eten vaker geen vlees
Hoogopgeleiden (hbo, wo) geven vaker dan laagopgeleiden aan geen vlees te eten. Van de volwassenen met een wo-opleiding eet 10 procent pesco- of vegetarisch, van de hbo’ers 6 procent, tegen 1 procent van degenen met alleen basisonderwijs. Volledig plantaardig eten komt het vaakst voor bij universitair geschoolden, van hen geeft 2 procent dit aan. Onder 18-plussers met een lager onderwijsniveau is dat minder dan 0,3 procent.
Vrouwen geven vaker dan mannen aan dat ze geen vlees eten. Mensen jonger dan 35 jaar eten naar verhouding iets vaker pescotarisch of vegetarisch, terwijl ouderen (vanaf ongeveer 55 jaar) juist vaker flexitarisch eten. Stedelingen eten vaker pesco- of vegetarisch en flexitarisch dan plattelandsbewoners.
Basisonderwijs | 0 | 0 | 1,2 | 50,1 | 28,9 | 19,8 |
---|---|---|---|---|---|---|
Vmbo, mbo 1, avo onderbouw | 0 | 0,7 | 1,3 | 43,2 | 31,7 | 23,1 |
Havo, vwo, mbo | 0,2 | 1,1 | 1,6 | 41,3 | 31,8 | 24 |
Hbo, wo bachelor | 0,3 | 2,6 | 3,6 | 46,1 | 29,2 | 18,2 |
Wo master, doctor | 1,9 | 2,7 | 5,3 | 49,2 | 29,6 | 11,3 |
Ruim 1 op de 3 volwassenen is minder vlees gaan eten
In 2020 zegt 35 procent van de 18-plussers dat ze in de voorafgaande 12 maanden minder vlees zijn gaan eten dan daarvoor, door vleesloze dagen in te lassen of door kleinere porties vlees te eten. De meerderheid, 58 procent, geeft aan dat hun vleesconsumptie het afgelopen jaar niet is veranderd.
Desgevraagd vindt 37 procent van de vleeseters dat ze eigenlijk minder vlees zouden moeten eten. Degenen die al af en toe geen vlees eten (de flexitariërs, en mensen die vijf of zes dagen per week vlees eten) vinden dit vaker dan degenen die iedere dag vlees eten: 40 procent tegen 25 procent.
Gestopt met vlees eten | 0,5 |
---|---|
Minder vlees gaan eten | 34,9 |
Evenveel vlees blijven eten | 57,9 |
Meer vlees gaan eten | 1,5 |
Weet het niet | 1,1 |
Niet van toepassing, eet al langer dan 1 jaar geen vlees | 4,1 |
7 op de 10 niet-vleeseters noemen dierenwelzijn als reden
Van degenen die nooit vlees eten geeft 70 procent aan dat dierenwelzijn hiervoor de belangrijkste (48 procent), dan wel een reden is (23 procent). Klimaat of milieu volgt met 59 procent op de tweede plaats. Voor flexitariërs wegen persoonlijke redenen (gezondheid, geen behoefte aan of vindt vlees niet lekker) zwaarder dan dierenwelzijn, en klimaat of milieu.
Niet-vleeseters | ||
---|---|---|
(pescotariërs, vegetariërs) | ||
Dierenwelzijn | 47,8 | 23 |
Klimaat / milieu | 20,1 | 38,8 |
Gezondheid | 12,7 | 22,4 |
Geen behoefte / niet lekker | 12,6 | 15,1 |
Huisgenoot eet geen vlees | 0,7 | 4,7 |
Te duur | 0,4 | 1,1 |
Andere reden | 4,8 | 0,9 |
Geen (belangrijkste) reden gegeven | 0,9 | |
Maximaal 4 dagen per week vlees | ||
(flexitariërs) | ||
Gezondheid | 23,5 | 13,9 |
Geen behoefte / niet zo lekker | 25,2 | 8,7 |
Klimaat / milieu | 14,7 | 15,5 |
Dierenwelzijn | 15,9 | 13,9 |
Te duur | 3,3 | 3,5 |
Huisgenoot eet geen / beperkt vlees | 2,7 | 2 |
Andere reden | 10 | 1 |
Geen (belangrijkste) reden gegeven | 4,7 | 0 |
Bronnen
Link
Publicatie – Klimaatverandering en energietransitie: opvattingen en gedrag van Nederlanders in 2020
Relevante links
Link
Onderzoeksbeschrijving – Belevingen
Link
CBS — Privacyregels
Geen reacties