First Class Fitness heeft een splinternieuwe gym aan de Schieweg te Delft. Nu ook voor groepslessen. Claim de gratis proefles.

+31 (0)6 45 40 24 70

Schieweg 1A, 2627 AN Delft

VOLG ONS OP INSTAGRAM
Top

Is eten van brood noodzakelijk tijdens je zwangerschap om voldoende jodium binnen te krijgen?

is-eten-van-brood-noodzakelijk-tijdens-je-zwangerschap-om-voldoende-jodium-binnen-te-krijgen?

Is eten van brood noodzakelijk tijdens je zwangerschap om voldoende jodium binnen te krijgen?

Brood wordt de laatste jaren door veel voedingshypes in een kwaad daglicht gesteld. Wanneer je wilt afvallen zou je minder koolhydraten en dus minder brood moeten eten. Maar brood blijft een belangrijke voedselbron voor jodium. Dit is vooral tijdens de zwangerschap erg belangrijk.

Tijdens de zwangerschap is het erg belangrijk om voldoende jodium binnen te krijgen. Jodium zorgt voor onder andere de hersenontwikkeling van de baby. Brood is in Nederland de belangrijkste bron van jodium. Vaak is er namelijk aan het zout in brood jodium toegevoegd. Als dit niet gebeurt zal er in Nederland op grote schaal tekort aan jodium ontstaan. 

Wat doet jodium?

Jodium is een belangrijk mineraal voor ons lichaam. Ons lichaam heeft veel verschillende vitamines en mineralen nodig om goed te kunnen functioneren. Jodium zorgt voornamelijk dat bepaalde schildklierhormonen worden gevormd. Deze schildklierhormonen hebben verschillende functies waaronder:

  • Bijdrage leveren aan een goede stofwisseling
  • Ontwikkeling en groei van de hersenen tijdens de zwangerschap en de eerste 1.000 dagen
  • Stimuleren van de groei

Bij langdurig te kort aan jodium kan er een tekort ontstaan van dit schildklierhormoon. Dit kan leiden tot een vergrote schildklier (krop of struma), gewichtstoename, vermoeidheid, haaruitval en kouwelijkheid. Een tekort tijdens de zwangerschap kan leiden tot groeivertraging en onvoldoende ontwikkeling van de babyhersenen. Met als gevolg een verminderde neurologische ontwikkeling.

Waarom is er jodium toegevoegd aan brood?

De jodiumvoorziening in Nederland via natuurlijke bronnen is bij veel Nederlanders te laag. Daarom wordt er extra jodium aan brood toegevoegd. Ook wel bakkerszout genoemd. Uit onderzoek tussen 2007 en 2010 is gebleken dat Nederlanders namelijk maar 57% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium binnen krijgen. 

Naast brood zit jodium in zeevis, eieren, zuivelproducten, zeewier en zeewater. Vooral kabeljauw, schelvis en koolvis bevat veel jodium.

Wij moeten dagelijks 150mcg jodium binnen krijgen. In vier sneden brood zit 80 mcg jodium. Om dit met andere producten binnen te krijgen moet je vier eieren, een halve liter halve volle melk, 600gram gerookte zal of 30gram kabeljauw eten. Hierin zie je dus al dat het lastig is om zonder brood voldoende jodium binnen te krijgen. Voor zwangere vrouwen die nog meer jodium nodig hebben is het helemaal lastig.

Zijn er goede alternatieven voor  brood?

Er zijn alternatieve voedingsmiddelen die ook veel jodium bevatten. Zeewier is hier een bekend voorbeeld van. De hoeveelheid kan alleen enorm verschillen tussen verschillende soorten zeewier. Bruinwier bevat 2500mcg/ gram en nori bevat maar 10mcg/gram. 

Er zijn zeewier supplementen die je kan slikken. Kelp is hiervan de bekendste. De Consumentenbond heeft in 2017 onderzoek gedaan naar de hoeveelheid jodium in deze supplementen. Vaak bevatten ze minder jodium dan op het etiket staat. Zelfs tot wel 90% minder. Het is daarom moeilijk in te schatten hoeveel jodium je via deze supplementen binnen krijgt. Dit maakt ze minder geschikt als alternatief voor brood.

Is het slikken van extra jodium zinvol tijdens de zwangerschap?

De wetenschap is hier niet duidelijk over. Er zijn weinig goede onderzoeken naar gedaan. Maar uit kleine studies in Nederland laten veel zwangere vrouwen wel een tekort aan jodium zien. 

Eet je geen brood en verder weinig andere voedingsmiddelen met jodium, dan is het zeker zinvol om extra jodium te slikken. Uit onderzoek van de Consumentenbond bleek dat kaliumjodide-supplementen geschikt zijn hiervoor. Het aangegeven percentage jodium op het etiket komt overeen met het jodium in de supplementen

Conclusie

Het is belangrijk om tijdens je zwangerschap voldoende jodium binnen te krijgen. Wanneer je voedingspatroon vier sneden brood met gejodeerd zout bevat is dit goed mogelijk. Wanneer je geen brood eet is het enorm lastig om via het voedsel voldoende jodium binnen te krijgen. Dan zijn voedingssupplementen van kaliumjodide aan te raden. Zeewier is door het sterk variërende jodium gehalte minder geschikt.

Share
Geen reacties
Reageer
Naam
E-mail*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.