First Class Fitness heeft een splinternieuwe gym aan de Schieweg te Delft. Nu ook voor groepslessen. Claim de gratis proefles.

+31 (0)6 45 40 24 70

Schieweg 1A, 2627 AN Delft

VOLG ONS OP INSTAGRAM
Top

Hernia operatie bij een kwart van de mensen niet zaligmakend

meer-werknemers-in-zorg-en-welzijn-in-derde-kwartaal-2020

Hernia operatie bij een kwart van de mensen niet zaligmakend

Veel patiënten ervaren na een hernia-operatie nog steeds pijnklachten. Bij een kwart is opnieuw (pijn)behandeling nodig binnen het jaar na de ingreep. Dit blijkt uit onderzoek van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), Vektis, het Radboud Universitair Medisch Centrum, de Sint Maartenkliniek en het Amphia Ziekenhuis. Voor het eerst zijn de uitkomsten van hernia operaties in beeld gebracht. Het onderzoek is uitgevoerd bij 7000 patiënten.

Alle partijen die aan het onderzoek hebben meegewerkt vinden het belangrijk dat de kwaliteit van zorg inzichtelijk is voor de patiënt. Alleen op deze manier kan een patiënt een goede keuze maken in de behandeling. De onderzoekers hebben de resultaten ook in een artikel gepubliceerd in Global Spine Journal. Dit is een internationaal tijdschrift voor wervelkolomchirurgie.

Een hernia operatie heeft een slagingskans van 70%. Het was onbekend wat er met de patiënten gebeurde bij wie de hernia operatie niet het gewenste resultaat heeft gehad. 23% van de geopereerde herniapatiënten hield zoveel pijn dat een nieuwe operatie en/of zware pijnstillers (opiaten) nodig was. De belangrijkste conclusie is dus dat een hernia operatie niet zaligmakend is. Dit is voor de patiënt belangrijk, maar ook voor de artsen rondom de patiënt; adviseer een patiënt goed. Twee operaties in een jaar of structureel opiaten moeten slikken is niet wat patiënten willen.

Fysiotherapie bij hernia klachten

Fysiotherapie is zeer zinvol bij herniaklachten. De meeste patiënten met herniaklachten herstellen goed zonder operatie. 80% herstelt binnen zes tot acht weken. De eerste behandeling bij mensen met herniaklachten bestaat daarom ook uit fysiotherapie. Wanneer dit onvoldoende effect heeft kan doorverwijzing naar een arts plaats vinden. In bovengenoemd onderzoek is ook weer aangetoond dat een hernia operatie lang niet altijd zinvol is.

Hernia ook zichtbaar bij mensen zonder klachten

Veel mensen zonder klachten laten op een MRI-scan ook een hernia zien. Dit laat zien dat een hernia lang niet altijd problemen hoeft te geven. Artsen worden daarom steeds terughoudender in om operaties uit te voeren. Wanneer de hernia daadwerkelijk voor uitval van spieren zorgt is een operatie wel zinvol. Als de hernia alleen pijnklachten geeft, is de vraag of een operatie zinvol is.

Share
Geen reacties
Reageer
Naam
E-mail*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.