First Class Fitness heeft een splinternieuwe gym aan de Schieweg te Delft. Nu ook voor groepslessen. Claim de gratis proefles.

+31 (0)6 45 40 24 70

Schieweg 1A, 2627 AN Delft

VOLG ONS OP INSTAGRAM
Top

Alle voordelen van wandelen

alle-voordelen-van-wandelen

Alle voordelen van wandelen

Nu in de coronatijd wandelen we wat af met zijn allen. Er zijn veel initiatieven om ons aan te moedigen dagelijks te wandelen. Zoals de app Ommetje. We mogen en kunnen nu ook weinig anders. Maar naast dat het nu ons enige tijdverdrijf is, zijn er weinig beweegvormen zo goed voor ons lichaam als wandelen. Hopelijk blijven we deze gewoonte volhouden.

Waar is wandelen allemaal goed voor?

Wandelen is goed voor je hart, longen, bloedvaten, bloeddruk, stressniveau, cholesterol, botten, spieren, gewrichten, darmen, nachtrust, je humeur, je geheugen, gewichtsverlies en voor de opname van vitamine D. Dit is een hele lijst. En al deze dingen zijn zo enorm belangrijk om ons gezond en fit te voelen. En niet alleen te voelen, maar dagelijks 30 minuten wandelen verkleint echt het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten. Ook het risico op het krijgen van diabetes, hersenaandoeningen en zelfs kanker verkleint door dagelijks te wandelen.

Maar naast alle lichamelijke voordelen heeft wandelen ook grote voordelen op je humeur en het stressniveau. Je voelt je gewoonweg opgewekter. Waardoor depressie of negatieve gevoelens daadwerkelijk verminderen. Dit wil niet zeggen, wanneer je depressief bent, wandelen je volledig geneest. Wandelen helpt wel bij het herstelproces en  vooral ter voorkoming van depressieve en negatieve gevoelens.

Doordat je de wandeling lekker in de buitenlucht maakt, maakt je lichaam ook vitamine D aan. Met alle voordelen hiervan. Vitamine D is heel belangrijk voor ons lichaam, we kunnen niet zonder.

Hoe begin je met wandelen bij een slechte conditie of klachten?

Door letterlijk de eerste stap te zetten, dit hoeft niet snel of lang, maar zet die eerste stap. Wanneer je geen goede conditie hebt is beginnen de moeilijkste stap. Dan klinkt 30 minuten wandelen al als een marathon. Om die 30 minuten toch te bereiken kost tijd en energie. En dit hoeft echt niet binnen een week. Gun jezelf het plezier van het buiten zijn en het in beweging komen. Ook wanneer je pijnklachten ervaart aan benen, knieën, heupen of enkels is wandelen vaak heel goed mogelijk. Maar start dan niet ineens met 30 minuten. Kijk niet naar anderen, maar kijk naar jezelf. Ervaar zelf de voordelen van geregeld een wandeling maken. Op je eigen tempo en zo lang als jijzelf wilt.

Er zijn veel hulpmiddelen om wandelen op te bouwen. Er zijn schema’s op het internet, wandelengroepen door heel Nederland of een fysiotherapeut kan je begeleiden.

Na een week merk je al dat je conditie verbeterd, je lichaam sterker wordt en je humeur verbetert.

Wandelen of intensief sporten?

Dagelijks wandelen is beter dan een paar keer kort en intensief sporten volgens bewegingswetenschapper Hans Savelberg. Hij heeft onderzoek gedaan naar de effecten van wandelen.

Vaak wordt wandelen niet als sport gezien. En dit is onterecht, het heeft dezelfde of nog meer voordelen dan sommige sporten. Het is natuurlijk wel afhankelijk met welk doel je wilt behalen. Met alleen wandelen, ga je geen marathon kunnen hardlopen. Ook zullen je armspieren niet getraind worden.

Maar op alle bovengenoemde punten heeft wandelen zeker zijn meerwaarde bewezen. Doordat wandelen matig intensief is, en veel sporten hoog of extreem hoog intensief zijn, heeft wandelen veel voordelen. Veel minder kans op blessures, je organen worden minder belast en het stressniveau verlaagt. Bij lang intensief sporten (> 45 minuten) neemt het stress niveau juist toe in het lichaam.

Is wandelen goed bij slijtage in de heupen of knieën?

Ja, wandelen is zeer geschikt om te doen bij slijtage in de heupen of knieën. Wandelen zorgt ervoor dat de kwaliteit van het kraakbeen verbetert. Door de drukbelasting op het kraakbeen, wordt het kraakbeen gestimuleerd om sterker te worden. Dus wandelen is goed ter voorkoming van slijtage klachten in de heupen en knieën. Maar ook als deze klachten er al zijn helpt wandelen bij het herstel.

Zet die eerste stap om van wandelen een gewoonte te maken!

Share
Geen reacties
Reageer
Naam
E-mail*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.